Choć akcesoria kuchenne, z jakich korzystały nasze babcie, niepozbawione są dużej dawki uroku, to dzięki nowoczesnym, innowacyjnym materiałom możemy obecnie gotować szybciej i sprawniej. Jednym z najpopularniejszych jest niewątpliwie silikon – wykonywane są z niego łyżki do teflonu, formy, rękawice czy maty. Jak wybrać optymalną matę silikonową?
Przeznaczenie maty – kwestie do rozważenia
Planując zakup maty, która pozwoli nam na wygodne gotowanie, oszczędzając przy tym miejsce na przechowywanie w szafkach, warto z góry zdecydować, do czego będziemy jej najczęściej używać. Oczywiście, autentyczny silikon wysokiej klasy jest całkowicie antybakteryjny i podatny na dezynfekcję, dlatego też jedna mata może nam posłużyć w kilku różnych celach.
Nie zawsze jednak grubość czy wymiary maty sprawią, że będzie ona tak samo komfortowa w użytkowaniu przy każdej czynności. Na całe szczęście maty silikonowe po zwinięciu zajmują tak mało miejsca, że możemy zakupić kilka różnych egzemplarzy. Nie zaszkodzi także przyjrzeć się technicznym matom silikonowym, wykonanym z dużo większą dbałością o bezpieczeństwo, odpowiednią grubość i odporność na uszkodzenia, niż typowo kuchenne produkty.
Jaki rozmiar maty wybrać?
Jeżeli decydujemy się na zakup maty z silikonu do kuchni, powinniśmy zwrócić szczególną uwagę na oferowane przez producenta wymiary. Ma to znaczenie zwłaszcza w przypadku mat do pieczenia, które swoim rozmiarem muszą być dopasowane do wnętrza piekarnika czy grilla.
Typowa mata-stolnica, na której możemy wałkować ciasto na pierogi, z pewnością sprawdzi się w tej sytuacji, jeśli chodzi o jakość wykonania, ale jej wymiary raczej nie będą odpowiednie. Techniczna mata silikonowa z atestem do stosowania w kontakcie z żywnością będzie miała tu znaczną przewagę. Produkty te najczęściej pochodzą od czołowych wytwórców tego typu artykułów, którzy mają w swoim asortymencie wiele różnych wymiarów mat lub oferują usługę docięcia.
Czy to na pewno prawdziwy silikon?
Osoby, które zetknęły się z silikonowymi akcesoriami do kuchni za pośrednictwem asortymentu popularnych marketów, często nie mają o nich najlepszej opinii. Po pewnym czasie okazuje się, że odporna na gorąco łyżka jednak się przypala, a z założenia niezniszczalna forma ulega odkształceniom. Dlaczego tak się dzieje? Odpowiedź jest prosta: produkty te nie mają nic wspólnego z prawdziwym silikonem (poza sprytnie użytą nazwą handlową).
Dlatego też techniczna mata silikonowa kupiona u producenta lub markowana logo znanej firmy zawsze będzie lepszym rozwiązaniem, niż tani gadżet no-name z marketu. Mata z silikonu musi posiadać odporność na wysokie temperatury (nawet do 500 stopni Celsjusza), konieczny jest też atest, który potwierdza, że jest ona bezpieczna przy użytkowaniu w kuchni. Tu nie warto dać się zwieść podejrzanie niskiej cenie ze sklepowej półki.
Więcej informacji znajdziesz na stronie https://www.maximat.pl/p559,techniczna-mata-silikonowa-1mm-na-stoly-produkcyjne-dowolna-wielkosc-i-ksztalt-na-zamowienie.html.