Codzienne wybory żywieniowe mają olbrzymie znaczenie dla naszego zdrowia i samopoczucia. Chcąc zadbać o codzienny jadłospis, warto wykorzystać okres lata – to czas, w którym bez trudu znajdziemy świeże warzywa i owoce. Dlaczego to właśnie te produkty są tak ważne dla naszego dobrego samopoczucia?
Jak jeść zdrowiej?
Zdrowa, zbilansowana dieta opiera się przede wszystkim o założenia piramidy żywieniowej. W jej strukturze znajdziemy przede wszystkim warzywa i owoce, alei produkty zbożowe – powinny być one spożywane każdego dnia. Kilka razy w tygodniu powinniśmy sięgać po produkty nabiałowe. Pamiętajmy, by sięgać po te naturalne, niesłodzone, takie jak maślanki, kefiry.
Czego unikać w codziennej diecie? Nie ma wątpliwości, że to pożywienie wysoko przetworzone oraz bardzo słodkie ma najgorszy wpływ na nasz organizm. Unikajmy przede wszystkim produktów takich jak chipsy, batoniki, słodycze, ale też wysoce słodzonych wód i soków. Zamiast nich wybierajmy wodę oraz herbaty, które możemy przygotowywać również na zimno.
Słodkie dania na śniadania i obiady
Szukając alternatywy dla sklepowych słodyczy, warto postawić na domowe słodkości, które przygotujemy samodzielnie. Słodkie posiłki cenione są nie tylko przez najmłodszych – przepis na naleśniki w sosie pomarańczowymdocenią również dorośli. To prosty przepis, który całkowicie zmieni to proste danie i sprawi, że stanie się ono bardziej prestiżowe. Szukając inspiracji na słodkie posiłki, warto również wykorzystać przepisy na placuszki. W okresie lata placuszki możemy uzupełnić o letnie owoce: truskawki, jagody, borówki czy maliny. Taki słodki posiłek z pewnością dostarczy energii na wiele godzin i pozwoli cieszyć się wyjątkowym smakiem. Szybkie danie na słodko to również kopytka – możemy podać je z roztopionym masłem i cukrem, jak również ze słodkimi jogurtami owocowymi.